Historia de l’esdeveniment

logo One Sky One World

Els antecedents de l’esdeveniment es remunten a la històrica reunió dels presidents dels EUA Ronald Reagan i de la U.R.R.S Mikhaïl Gorbatxov a la cimera de 1985 a Moscou, que va marcar un pas fonamental en la cooperació entre les dues superpotències.

Jane Parker-Ambròs, fundadora d’One Sky One World, va voler crear un estel per commemorar aquesta nova promesa d’harmonia mundial. Les banderes dels EUA i la URSS s’uneixen a la cara de l’estel com a símbol de pau i de cooperació. La idea es basa en el cometa Halley, que va creuar la Terra en 1986 per primera vegada en setanta-sis anys i es mostra com un signe de la pau. En una visita a Moscou en la Tardor de 1985, Jane Parker va presentar el seu estel juntament amb una carta d’amistat signada per uns 300 cometistas dels EUA, Canadà, Japó i el Regne Unit.

Aquest gest de bona voluntat mundial va donar llum a la idea de “One Sky, One World”, que ha estat àmpliament reconeguda en els EUA Cada any i a nivell internacional el segon diumenge d’octubre se celebra “El dia Mundial de l’estel”. Des de la seva creació a l’octubre de 1986, centenars de milers de persones han assistit a un dels esdeveniments més importants del món en el qual participen més de 30 nacions simultàniament.

Estels per la Pau és un esdeveniment recolzat en tot el món per organitzacions internacionals com Nacions Unides i la UNESCO. Al maig de 1991 una delegació de OSOW va fer volar milers d’estels a la Plaça de Tiananmen de Pequín per sensibilitzar la població sobre la necessitat de la pau mundial. A més de a la ciutat de Pequín, aquest esdeveniment a tingut lloc a les següents ciutats del món: New York, Bombai, Berlín i Hamburg, Viena, Sydney, Auckland, Nova Zelanda, Buenos Aires, Sao Paulo, Anvers, Mont-real, Madrid, Roma, Medellín, Shropshire i Essex (Anglaterra), Bali, Jakarta Athenas, Seül, Lisboa, Okinawa, Durban, Ciutat del Cap, Amsterdam, Göteborg, Estocolm, Copenaghe, Tel -Aviv, París, Guam, Moscou, i l’Havana.