Conflictes Armats

Encara que vivim en el Segle més pacífic de la història de la humanitat, segons l’Informe de Global Peace Index, els últims set anys mostren un notable deteriorament de la pau mundial i un ressorgiment dels conflictes armats mundials.

Segons diferents experts les similituds del període d’inici de la Primera Guerra mundial amb els últims anys, són alarmantment inquietants.

mapade conflictos

Encara no hi ha literalment parlant una guerra entre estats, l’ordre internacional trontolla per almenys deu grans conflictes armats que segueixen impunes, caracteritzant-se com fa 100 anys pels extremismes religiosos i ideològics, els nacionalismes i les ambicions imperialistes de velles i noves potències regionals .

UCRAÏNA
Des que el novembre del 2009 el govern de Ianukóvitx es negués a signar l’acord d’associació amb la Unió Europea, amb la seva consegüent destitució, i l’arribada del nou govern de Kíev, els conflictes es van generalitzar a tot el país. La tensió va augmentar a partir de la declaració d’independència de Crimea recolzada per Rússia i enfrontada des de llavors amb el govern de Kíev.

GAZA
El conflicte israelià-palestí, un conflicte amb arrels molt profundes que va tornar a deslligar a finals de juny amb l’assassinat de tres joves israelians. Israel inicia una ofensiva contra Gaza que dura ja més de dos mesos i ha provocat una greu crisi humanitària, amb més de 2000 víctimes mortals, la majoria civils.

LÍBIA
Des de la mort del dictador Muammar Khadafy, Líbia s’enfronta a una guerra civil fruit del desgovern i la diferències polítiques, ètniques i territorials entre diferents milícies rivals. L’escalada de violència, després de la mort de 40 persones en l’atac a Trípoli, va tenir com a conseqüència la retirada immediata del personal diplomàtic i de l’ONU del país.

MALI
Des de l’esclat separatista del poble de tuareg, el març del 2012, seguit el cop d’estat, dos grups islamistes, aprofitant el buit de poder, es van fer amb el control del territori imposant la llei islàmica a tota la població. Al gener del 2013, l’avanç dels jihadistes va provocar la intervenció militar francesa que va aconseguir el seu replegament.

SÍRIA
La guerra civil iniciada el 2011, s’ha cobrat ja més de 170.000 morts i viu els seus moments més cruents. Opositors de l’-Assad van ser insuficientment recolzats per Occident, mentre que Rússia i Iran, van donar suport el seu poderós exèrcit que el 3 de juny en una qualificada “farsa d’eleccions” va aconseguir el govern que actualment controla el país.

REPUBLICA CENTREAFRICANA
Com excolònia europea, des de la seva independència, molts han estat els conflictes presents a la zona. La greu crisi que actualment ha desencadenat una imparable onada de violència, des de finals del 2012, s’ha de l’enfrontament entre forces rebels musulmanes contra el govern del president Francois Bozize. L’escalada de violència va provocar la fugida de Bozize i la intervenció de militars francesos i la missió de Pau de l’ONU.

AFGANISTAN
La guerra més llarga en la qual ha participat EUA segueix encara activa, després que les tropes nord-americanes es retiressin del conflicte i el govern afganès iniciés un “simulacre” de procés de pau amb els insurgents talibans. El fracàs dels comicis generals, van iniciar l’ofensiva talibana contra un govern afeblit, escenari ideal per a una guerra civil.

IRAQ
En profunda inestabilitat des que els EUA retirés les seves tropes al 2011, els jihadistes sunnites de l’Estat Islàmic imposen el terror davant el que s’anomena una “campanya sistemàtica de neteja ètnica”. L’objectiu de la seva ofensiva, que pretén crear un califat islàmic als territoris que controlen a Síria i l’Iraq, és eliminar totes les minories ètniques del país. Milers de nens i homes són afusellats a la zona nord, mentre que les seves dones són violades i venudes per poc més de 100 dòlars a la regió.

SUDAN DEL SUD
Una de les guerres civils més llargues del segle XX, va culminar amb la independència d’aquest recentment creat estat en l’any 2011. No obstant això el conflicte amb el seu veí del nord, no va trigar a aparèixer, a causa de la gestió del petroli a la zona. A finals del 2013, un intent de cop d’estat va dividir a l’estat, i va provocar un conflicte armat entre diferents ètnies que s’ha cobrat milers de morts, un milió de desplaçats i la pitjor crisi alimentària del món.

SOMÀLIA
El país porta més de 15 anys de guerra civil per ocupar el buit de poder que va quedar després de l’enderrocament del dictador Mohamed Siad. Tots aquests anys i uns lleus avenços polítics configuren l’actual conflicte armat contra el govern que compta amb el suport internacional. Tot i això és la milícia islamista Al-Shabbab, unida des del 2012 a Al-Qaida, la qual ocupa la major part del territori, duent a terme la creació d’un estat islamista al país.